Využívání FIFO front a supermarketů: Pravidla, 1. část

V PULL štíhlých výrobních systémech jsou pro řízení informačních a materiálových toků využívány jak FIFO fronty, tak supermarkety. V mém předchozím příspěvku jsem se zaměřil na základy FIFO front a supermarketů. Nyní se podívám víc detailněji na jednotlivé situace, či jednotlivá pravidla, kdy je lepší využívat supermarkety místo FIFO front. Číst dále Využívání FIFO front a supermarketů: Pravidla, 1. část

TRIZ, ruská metodika řešení problémů

Někdo se mě zeptal, zda ruský TRIZ je ekvivalentem Six Sigmy, Lean nebo nějaké jiné metodiky neustálého zlepšování procesů (CPI). Má odpověď byla: „Co je to TRIZ?“ A vzhledem ke všem různým akronymům CPI, „Proč jsem o tom neslyšela?“ Číst dále TRIZ, ruská metodika řešení problémů

Využívání FIFO front a supermarketů: Úvod

Obecně platí, že se ve štíhlé výrobě při výrobním systému PULL využívají jak FIFO fronty, tak i supermarkety pro účely řízení materiálových a informačních toků. Existuje však pouze pár příruček, které říkají, kdy a jak správně využívat FIFO a kdy a jak využívat supermarkety. Číst dále Využívání FIFO front a supermarketů: Úvod

Šablona: Diagram rybí kosti / Ishikawa

Připravili jsme pro vás další šablonu, která je volně dostupná ke stažení. Jedná se o velmi známý diagram pro znázornění příčin a následků. Není potřeba zmiňovat více, jedná se o Ishikawa diagram, který je také jinak znám jako Diagram rybí kosti. Toto označení vyplývá z jeho vizualizace. Používejte jej dle potřeby a mějte přehled o tom, jaké příčiny vám co způsobují.

A nezapomeňte – pokud chcete, aby vám Ishikawa diagram k něčemu byl, musíte  jej zpracovat dobře, a to uděláte nejlépe v kruhu více lidí z různých oborů a oblastí. Tohle není záležitost pro sólisty.

 

Šablona ke stažení: Diagram rybí kosti / Ishikawa diagram

 

Na návštěvě ve výrobě: Korkové zátky/špunty

Za předpokladu, že si čas od času rádi dáte dobré víno, tak pravděpodobně budete mít představu, o čem bude dnešní ukázka z výroby. V situaci, kdy si budete chtít otevřít celou lahev v klidu domova, a teď rozhodně nemyslíme takové lahve, které mají šroubovací víčko, tak se často setkáte s korkovou zátkou, která vám bude v nalití vína do sklenice bránit. Funkce takového špuntu v lahvi s vínem, sektem či šampaňským je jasná. Co však jasné být nemusí, z čeho a jak se takový opravdový korkový špunt vyrábí. Tak se na to podívejte.

Korkové zátky nebo špunty se vyrábějí z korku, což je výjimečný materiál, který se získává z kůry dubu korkového. Jedná se o materiál umožňující rozmanité použití, jelikož dobře tepelně izoluje, odolává poměrně vysokým teplotám, je pružný, lehký, nepropustný a odolný.