fbpx

SMED III: Kreativní rychlé změny

Zefektivnění přetypování je jedním z populárních přístupů, pomocí kterých můžeme bojovat s plýtváním. Přenastavení strojů z jednoho typu výrobku na jiný typ výrobku je často dost časově náročným úkolem. Proto je ve štíhlé výrobě zkrácení doby přetypování známou metodou pro zlepšení efektivnosti. Tento příspěvek vám ukáže na řadě příkladů, jak je možné využívat rychlé změny v ne tak úplně pro ně obvyklém prostředí.

Rychlé změny na baru

Byl jsem na pracovní cestě se třemi dalšími kolegy, kteří také dělají různé projekty v oblasti Leanu. Z nějakého důvodu jsme v hotelu, ve kterém jsme zůstali, dostali všichni kupón na koktejl zdarma. Můj Lean mozek okamžitě začal vnímat jakousi příležitost k dalšímu tréninku – rychlé změny koktejlů (a i když se nejedná o přetypování v tom pravém slova smyslu, obsahuje mnoho prvků pro zlepšení procesu, které jsou podobné jako u přetypování). Sedli jsme si k baru, takže jsme měli dobrý výhled. Dále jsme se dohodli na jednom koktejlu, který by se zamlouval všem. Skládá se jen ze dvou ingrediencí, takže by nemělo být těžké ho udělat. K objednání koktejlu jsme použili jeden z kupónů, a zatímco si servírka připravovala všechno potřebné na daný koktejl, pečlivě jsme zaznamenali všechny jednotlivé kroky a jejich časy. Přirozeně jsme to servírce neřekli a nenápadně si zapisovali poznámky. No bylo to strašné. Servírka šla k polici pro sklenici a přinesla si ji na místo. Potom šla k té stejné polici a přinesla si papírový podtácek. Pak šla pro první ingredienci a s ní naplnila sklenici. Nakonec šla pro druhou ingredienci a ovocnou ozdobu sklenice. Celkově jí to trvalo dvě minuty od objednávky po obsloužení. Po chvíli jsme si objednali ten koktejl ještě jednou. Postup jsme pozorovali a změřili podruhé. Servírka postupovala úplně stejně a opět jí to trvalo déle než dvě minuty. I naše třetí objednávka nám posléze potvrdila, že to vždy dělá úplně stejně. A zatímco si všichni užívali své koktejly, kromě mne, diskutovali jsme o tom, jak optimalizovat tenhle postup.

Byl tam velký potenciál, už jen proto, že mohla vzít více než jednu věc současně, a tím zkrátit chůzi. Dali jsme servírce pěkné spropitné a vysvětlili jí, co děláme a taky jsme jí vysvětlili náš nový standard postupu práce. Požádali jsme ji ještě o jeden koktejl, ale tentokrát s prosbou, zda by to mohla udělat dle našeho postupu. Byla trochu překvapená, ale souhlasila. Při dalším pozorování jsme zjistili, že jí to trvalo méně než minutu. Celkově jsme snížili dobu trvání z více než dvou minut na méně než jednu minutu. Zatímco jsme si všichni užívali naše koktejly, všimli jsme si, že servírka začala měnit své vzorce chování pro jiné objednávky. Je zřejmé, že se jí náš návrh dostal do hlavy a zlepšila své postupy sama. Řekl bych, že se tyhle poukazy na koktejly vyplatily jak nám, tak i hotelu.

Hasičské SMEDko

Další dobrý příklad pro rychlé změny byste našli u hasičů. V případě nouze je rychlost rozhodující. Hasiči a jejich vybavení se musí rychle dostat k problému, aby zachránili život a majetek. Proto strávili docela dlouho optimalizací svých postupů. Při návštěvě požární stanice si můžete všimnout některých neobvyklých, ale současně vzrušujících příkladů převedení interních činností na externí. Mnoho výrobních závodů má i svou vlastní hasičskou jednotku. Ve většině případů, alespoň co je mi známo, není taková jednotka hasičů příliš zaneprázdněna, naštěstí, a docela rádi vám vysvětlí, jak to u nich funguje. Existuje celá řady podrobností o tom, jak uskladňovat svá zařízení, jak se připravovat nebo jak plnit normy. Když ale zazní poplach, jejich cílem je se co nejrychleji dostat ven a jít přímo po problému. A i když ne každá požární stanice jednu má, pravděpodobně jste o ní již slyšeli – tyč. Takové ty tyče v hasičárnách, co umožňují sjet dolů přímo ze šatny k požárním vozům, což je rychlejší, než kdyby měli jít hasiči po schodech. Navíc to mají hasiči vyřešené tak, že mají kalhoty a boty předpřipraveny a navázány na sebe. Boty jsou zastrčeny dovnitř kalhot, takže hasič jen prostrčí nohy přímo do bot a vytáhne kalhoty. Celkově jde o mnohem rychlejší proces, než když by si nejprve nasadil kalhoty, pak boty a nakonec zajistil, aby měl kalhoty přes boty. U hasičů prostě můžeme celkem pěkně ilustrovat rychlou změnu.

Rychlé kafé

Dalším pěkným příkladem SMEDu je káva. Většina společností má v kancelářích kávovary. Pokud není kávovar obsluhován poskytovatelem, je obvykle úkolem lidí v kanceláři, aby se o něj starali. Takové čištění / doplňování / údržba by mohlo být skvělou ukázkou pro rychlé změny, v neposlední řadě proto, že většina zaměstnanců považuje dostupnost kávy za velmi důležitou. Podobně jako v běžné dílně, můžete analyzovat proces doplňování vody, mleté kávy nebo kávových zrnek či mléka. Hledejte interní a externí činnosti, oddělte je, vylepšujte je a učte své lidi SMED pomocí produktu, o který se opravdu zajímají.

Ještě rychlejší Formule 1

Dalším příkladem SMEDu jsou zastávky pro výměnu pneumatiku Formule 1. Během závodu se počítá každá sekunda. Týmy proto vyvinuly obrovské úsilí, aby došlo ke zlepšení času přestávky v boxech a aby výměny pneumatik a tankování probíhalo bleskově. Většina z vás pravděpodobně nemá možnost se přímo dostat k nějakému takovému závodnímu boxu, ale pevně věřím, že dokáže najít různá videa na internetu z mnoha takových zastávek a lze je použít k ilustraci rychlých změn. Jedno z nejlepších videí, které jsem našel, je srovnání zastávky v boxech v roce 1950 v Indianapolis se zastávkou v boxech v roce 2013 v Melbourne.

Je na tom totiž krásně vidět, jak v roce 1950 museli opakovaně použít kladivo k uvolnění šroubů pneumatik a vyměňovali pneumatiky jednu po druhé, zatímco v roce 2013 ke změně dochází téměř okamžitě. A abychom si to i přesně vyčíslili, zastávka v Indianapolis trvala přibližně 65 sekund, zatímco zastávka v Melbourne trvala přibližně 3 sekundy. A to nutno podotknout, že to není ta nejrychlejší zastávka v boxu, co se dá na internetu najít. V každém případě zde můžeme vidět zlepšení obdobné tomu, jaké realizovala Toyota v oblasti přetypování v rámci svých výrobních procesů.

Doufám, že využijete některý z těchto nápadů, abyste oživili SMED u vás ve výrobě. A teď toho můžete jít rovnou využít a zlepšovat vaše procesy!

Přeloženo z příspěvku: SMED – Creative Quick Changeover Exercises and Training

Autor: Prof. Dr. Christoph Roser

Přeložil: Pavel Ondra